torsdag, mars 21, 2013

Att ansöka om förhandsbesked

När man vet att man har en tomt och man vet vad det är för typ av hus man vill bygga är det läge att ansöka om ett förhandsbesked hos kommunen.
Vi valde att göra det innan vi styckar av marken. Anledningen är enkel. Om kommunen, trafikverket, miljö & hälsa eller de blivande grannarna har några invändningar ville vi veta det innan vi styckar av och köper marken och betalar dyra pengar för att Lantmäteriet ska slå ner några gränspinnar i backen.
På förhandsbeskedet fyller man i att det är en tänkt avstyckning och från vilket fastighet. Man får rita ut på en karta vart den tilltänkta avstyckningen ska vara och rita ut vart man tänkt placera huset och andra eventuella byggnader på tomten. Man fyller också i på förhandsbeskedet om det är tänkt att bygga i ett eller två plan. Det sista och det som jag tycker var svårast var att fylla i vart man tänker sig att placera vattenbrunn och avlopp. På landet är det inte kommunalt vatten & avlopp som gäller utan enskilt. Det finns regler för hur långt ifrån vattenbrunnen avloppet för förläggas och det kan vara pyssel att få till det så det blir bra. En sak som man bör tänka över en och två gånger är vart man placerar avloppet och infiltrationen både i förhållande till markens eventuella lutning och med tanke på varifrån vinden oftast ligger på. Det är inte så trevligt att alltid ha vinden från avloppet till huset och på det sättet kanske ha en mer eller mindre konstant skitlukt i huset om man har dörrar eller fönster öppna. Nej, det luktar inte skit alltid om ett enskilt avlopp men det kan göra det och då vill man kunna sitta ute en skön sommarkväll ändå utan att ha lukten hängandes i luften över altanen och kvällens grillning.

När kommunen får in ansökan om förhandsbesked är det första det gör att skicka ut information till berörda grannar. Grannarna har då ett par veckor på sig att komma in med eventuella synpunkter. I vårt fall hade grannarna inga synpunkter alls utan de tycker bara det ska bli jätteroligt. Ännu en anledning att hålla tummen hårt för att det blir verklighet av planerna.
Byggnadsnämndens arbetsutskott åker sedan ut och tittar på platsen och bedömer om det är lämpligt att bygga där man tänkt sig. Trafikverket och Miljö & Hälas kontaktas också för att höra om de har synpunkter & sedan  lägger arbetsutskottet fram ett förslag till beslut till Byggnadsnämnden och meddelar de sökande om det föreslår avslag eller godkännande.
Sedan är det bara att vänta på att Byggnadsnämnden ska ha möte och förhoppningsvis besluta enligt arbetsutskottets förslag till godkännande.

Det ska ritas in på kartor vart man vill stycka av mark och
hur man tänkt placera hus och eventuella övriga byggnader,
till exempel garage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar