fredag, april 05, 2013

Så mycket att tänka på

Jocke har suttit med offertunderlaget nästan varje kväll den senaste veckan. Det är mycket man ska tänka på när det är dags att begära in offerter och den delen är han betydligt mycket bättre på än vad jag är.
Det är då dags att tänka till på vad man vill ha för värme. Det finns massor av olika alternativ och idag har kommunen krav på att det ska vara energisnålt om man ska få bygglov. De alternativen som vi funderat vridit och vänt på är luft/vatten, bergvärme eller frånluftsvärmepump.
Bergvärme har ju under ett antal år varit det självklara valet för många eftersom det är väldigt ekonomiskt i längden. Däremot kostar det en hel del att borra för bergvärme och det är såklart något man får ta med i kalkylen också. Det blir inte lika hög kostnad för bergvärmen om man som vi ska ha enskilt vatten och måste borra för vatten också, då bör man se till att båda hålen borras på en gång och på det sättet kan man få ner kostnaden en hel del.
Luft/vatten är ett annat sätt att värma upp hus kostnadseffektivt och frånluftsvärmepumpen fungerar likadant med skillnaden att den återanvänder luften innifrån huset istället för att ta luften utifrån. Bor man i kalla Sverige är luften ute alltsomoftast betydligt kallare än luften inne i ett hus och pumpen behöver inte jobba riktigt lika hårt.
Efter att ha hört med olika rörmockare verkar det som att de är överens om att NIBE har en frånluftsvärmepump som är den bästa. Både med tanke på vad den kostar att installera, driftsäkerheten och att det går att byta kompressorn i den, annars måste man i de flesta fall byta ut hela pumpen om kompressorn går sönder. Så, efter utlåtande från flera håll kommer vi att köra på en frånluftsvärmepump med vattenburen golvvärme på nedervåningen och vattenburna element på övervåningen.I badrummet på övervåningen blir det istället en elektrisk matta som fungerar som golvvärme för att man ska slippa gå på kallt golv inne i badrummet.

Andra frågor som man bör fundera över och som vi pratat om de senaste dagarna är fönster. Ska man ha öppningsbara fönster på båda planen? Ska man välja fasta fönster på nedervåningen? Vill man att alla fönster ska vara fasta och om man inte vill det, vilka fönster ska vara öppningsbara? Det är säkrare att välja fasta fönster på nedervåningen men samtidigt vill man ju kunna öppna något fönster i varje rum. Ska man blanda eller ska man köra på samma typ av fönster överallt? Vill man ha sidohängda eller vill man ha vridfönster? Vill man dessutom ha spröjs finns det många olika varianter att välja på. Så, valen är många och även om vi har det ganska klart för oss vilken stil vi vill ha finns det oändligt med valmöjligheter redan i detta tidiga stadie. Det finns också något som heter U-värde och G-värde som man bör ta i beaktande. U-värdet är ett fastställande av värmeförlusten och ju lägre U-värde desto bättre är isoleringen i fönstret. G-värdet talar om genomträngligheten av solenergi. På vintern kan det vara bra att ha fönster som släpper igenom mycket solenergi medans det på sommaren inte är lika uppskattat. Många saker att tänka på och ta hänsyn till och såklart även vilket material man vill ha på fönsterna utöer prislappen som självklart också är en avgörande faktor!

Förhoppningsvis ställs vi snart inför ännu fler val, jobbigt och tidskrävande men fantastiskt roligt i slutänden, i alla fall om allt går som planerat!





Till vänster vridfönster, i mitten sidohängt utåtgående fönster med en ruta och till höger sidohängt utåtgående fönster med två rutor. Bilderna kommer från Trarydfonster.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar