tisdag, mars 26, 2013

Förhandsbesked - check

 
När byggnadsnämnden  har haft möte och beslutat om förhandsbeskedet får man hem det på papper. Vill man kan man gå in på nätet & kika där innan pappret kommer hem eftersom det är offentliga handlingar kan man läsa protokollet där. I vårt fall beslutade byggnadsnämnden efter arbetsutskottets förslag och godkände ansökan. Det här är första steget mot det som förhoppningsvis kommer bli vårt hem så småningom.
Några dagar efter att beskedet trillat ner i brevlådan kommer fakturan på kalaset, 5567 kronor kostade det. Så det är inte gratis om någon mot förmodan trodde det. Och bara för att man fått okej på förhandsbeskedet är det inte alls säkert att man får bygga som man vill. Ett bygglov måste sökas och godkännas & det är då det godkänns hur huset ska se ut. Stilen, färgen och en massa annat tas hänsyn till. Huset måste passa in i omgivningen för att bygglovet ska godkännas. Där är vi inte riktigt än.
 
Just nu jobbar vi med det sista på ritningen för att kunna skicka det tillsammans med offertförfrågningar till olika byggfirmor, elektriker, rörmokare med flera. Då ska man ställa sig frågan om man kan göra något själv och i så fall hur mycket. Vi har tänk göra en del själva invändigt men själva stommen, väggar, tak, fönster och dörrar överlåter vi nog till snickarna. Inte för att vi inte skulle kunna göra det själva, Jocke är ju snickare och jag har inte tummen mitt i handen heller, så med lite hjälp från händiga släktningar skulle vi mycket väl kunna göra det mesta själva men då kommer vi till ett annat problem - tiden. Ska man kunna jobba samtidigt blir det inte mycket gjort varje dag efter det vanliga jobbet & då drar tiden iväg. Vi vill ju kunna flytta in inom en rimlig tid, eller iaf innan vi blir pensionärer ;-)
Det är också dags att ta tag i avstyckningen så marken/tomten blir vår.
Först när man får svar på offerterna får man en helhetsbild av vad det kommer att kosta och när man har det specificerat kan man gå till banken och få ett, förhoppningsvis, okej från dem. Först då vet vi om det kommer bli verklighet av vår dröm! En lång väg att gå, mycket jobb och en del pengar är inblandade alltså innan vi ens vet om det går att ro det hela i land.
Vi har en aning om vart det kommer landa prismässigt och vi tror självklart att det kommer att gå men det är tufft idag att få lån av banken för att bygga nytt. 20% vill de ha kontant, i vissa fall till och med 25% om man ska bygga utanför stadsplanerat område. En väldans massa pengar!
 

3 kommentarer:

  1. Jag håller tummar och tår att det går vägen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du, just nu känns det som det kan behövas! Mycket jobb för kanske ingenting. Kram!

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera