onsdag, mars 20, 2013

Vart ska man börja?

Om man ska bygga ett hus är ju såklart platsen/tomten det första man bör ha klart.
Vi har fått chansen att köpa en bit mark så det är inte tal om någon liten tomt på 600 kvm a la tomt i stan utan här pratar vi ca 12 000 kvm. Lite yta att röra sig på vill man ju ha om man ändå ska bo på landet.
Steg två är att fundera över vad för typ av hus man vill ha. Vill man ha ett enplans eller i två våningar? Ska man ha 1½ plan eller två hela plan? Allt det där är ju en smaksak. Väljer man enplan blir plattan större, om man ska ha platta på mark än om man väljer samma boyta i två plan. Kanske vill man hellre ha torpagrund? Smaken är som baken men det gäller att man verkligen tänker igenom det och tittar på olika hus hos olika husfirmor för att bli säker på vilket som passar just oss bäst.
Vi har tittat på alla, ja jag vågar säga ALLA, husfirmor. Visst har vi hittat varianter som vi gillar men det är alltid något som inte är riktigt som vi tänkt oss. Så...vi pysslade ihop en egen planlösning passande ett tvåplanshus. Inget som görs i en handvändning utan vi har lagt många timmar på att rita, sudda, rita igen och kanske sudda ännu en gång för att sen börja på ett helt blankt papper igen. Vi vill ha rum, ingen öppen planlösning men rymliga rum på lagom stor bostadsyta. Ganska precis 150 kvm har vi landat på och då är bottenplan snäppet större än ovanvåningen eftersom det finns en glasveranda på både framsidan och baksidan. I övrigt är det en klassisk mangårdsbyggnad. Både för att vi gillar det gamla klassiska men också för att det är det som gör sig bäst på landet. Huset ska ju smälta in och även om det är nytt ska man känna att det kunde stått där "alltid".
När vi ändå är inne på att det ska smälta in kommer saker som färg på huset in i bilden. I vår värld finns det två färger att välja på om man ska bo på landet. Det ena är Herrgårdsgult och det andra är Falurött. En mangårdsbyggnad i Herrgårdsgult känns helt galet så Falurött är självklart. Taket är för mig helt oviktigt och jag kan inte se skillnaden mellan ett svart och ett tegelrött tak men för min andre hälft går svart tak bort så takfärgen får bli tegelrött. Självklart ska vi ha vita knutar på vårt röda hus tyckte jag. Jocke var inte lika övertygad utan vill ha röda knutar också. Efter att ha spanat in mangårdsbyggnader med röda knutar kontra de med vita knutar har vi bestämt oss för att gå på hans linje och köra på röda knutar. Det känns riktigt bra! Fönsterfoderna kommer dock bli vita.
 
Man kan tycka att det är självklara saker men när man väl sitter där så är inget självklart. Alla val får en att blir fundersam över vad man gett sig in på, redan innan man är säker på att det faktiskt kommer att bli av. När man väl bestämt sig för vilken typ av hus man vill ha är det dags att ansöka om förhandsbesked.
 
Idag är den tilltänkta tomten fylld av virke, frågan är
hur den ser ut om ett år? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar