söndag, juli 06, 2014

Hårt jobb & god mat

Jag började gårdagen med att köra ut med fika till Jocke & David som jobbade för fullt med att gräva ur till hundhuset.
Passade på att köra bort de utemöblerna i plast som vi haft i husvagnen så nu finns det någonstans att sitta & fika när vi jobbar där.


Sen styrde killarna och jag kosan mot kosseflytten på Hammaren. Först flyttade vi hästarna till en tillfällig hage, sen skulle kossorna över ån, och från den hagen till en annan hage och tillslut skulle hästarna till hagen som kossorna gick igenom på vägen på rätt hage. De har försökt flytta kossorna innan, utan hund, men bara fått över ett par över ån. De var alltså inte alls sugna på att blöta ner klövarna. 6 kvigor och 2 stutar som inte är vallade på innan men vi gjorde ett försök. Ernzt fick uppgiften. Franz har ju bara vallat kossor någon enstaka gång.
Kossorna var väldigt nyfikna på Ernzt & jag var lite försiktig till en början, man vet ju inte hur djuren reagerar, skaderisken fanns i bakhuvudet men också risken att kossorna skulle få spelet och leva rövare, man vet ju aldrig... Men när vi väl kom igång jobbade han riktigt fint. En SLB-kviga ville inte alls följa med bort till övergången över ån så jag tänkte att jag lämnar henne där sålänge. Det tyckte inte Ernzt, han jobbade jättefint på henne alldeles själv & jag tror att han behövde det, få jobba utan en matte som styrde. Lugnt å fint kom hon knatande bort till övergången. Jersey-stuten ville inte alls gå över ån utan var väldigt på och mycket på Ernzt. Men så talade den lille hunden om att man minsann skulle flytta sig för honom, ett skall bjöd han på också, och vips så flyttade sig stuten. De första tre kvigorna fick vi över med hjälp av en mathink och Carro som bete. Men så, efter lite påtryckningar gick stuten över också & sen var saken biff. När kossorna var över ån gick Ernzt, som aldrig badat frivilligt innan, över ån som ingenting. Väl på andra sidan drog han ett ärevarv, inte på djuren utan bara som ett glädjeryck, han var nog nöjd med sig själv han också! Sen drev vi dem genom hagen, över den lilla skogsvägen och in i den nya hagen! Kosseflytt - check!
En väldigt nöjd hund fick sen ett påtvingat bad i ån vid bron, jag sänkte ner honom en gång, släppte upp honom och sänkte ner honom en gång till. Inte ens lite motstånd gjorde han. Det var nog skönt att bada för första gången i hans 4 åriga liv.

Ernzt och kossorna!
Sen hämtade vi de andra hundarna och gick ner till ån och badade allihop. Franz ville först inte gå i men med Texas som draghjälp, och en boll, kom han över det ganska fort å vips så badade alla killarna glatt. Bella fick lite hjälp, även om det inte är djupt där är det för djupt för hennes korta ben och är man dessutom inte byggd för att simma, alldeles för lång och alldeles för korta ben, utan bara kantrar får man lite hjälp på traven för att kunna svalka sig. 
 
Texas, Franz, Ernzt, Carro & Bella i ån.
Hästarna flyttades lite snabbare och enklare sen till sin nya hage. Lite fika och sen var det dags att åka hem och duscha innan vi styrde kosan mot Asa Herrgård.
Det är så vackert där ute! Å maten var alldeles fantastisk!
Kvällens meny bestod, för min del, av Råraka med sikrom, creme fraiche och rödlök. Ångad gös med vitvinsås och potatisstomp & till dessert en creme brulee och lite kaffe. Fint som attans!

På (om)vägen hem fick vi en guidad tur i ramkvilla trakten med ett spontant besök i Hörnebo skiffergruva. Vackert absolut men en lördagskväll efter 21 var det ett ganska otippat äventyr. Sevärt en dag med fikakorg däremot tycker jag helt klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar