fredag, juli 25, 2014

Skeppsskorpor - Rågskorpor utan råg

Skeppsskorpor är en lokal tradition från Blekinge.
När vi var små och morföräldrarna hade stuga i Blekinges skärgård åt vi dem allt som oftast till förmiddagskaffet.
Det är egentligen vanliga frallor men när man bakat dem i ugnen delar man dem på mitten och rostar dem en liten stund. Perfekta för både frukost, lunch och fikat.
Av en tillfällighet hittade vi receptet i en bok hemma hos mamma & pappa och jag var såklart tvungen att provabaka dem!

Till ca 40 skorpor behöver du:
150 gram jäst
100 gram margarin
1 liter mjölk
25 gram salt
50 gram socker
ca 18 deciliter vetemjöl

Å såhär gör du:
Smält smöret och blanda i mjölken, låt vätskan bli finger varm. Smula jästen och häll vätskan över jästen och rör ut den.
Blanda salt och socker och blanda i vätskan tillsammans med nästa allt mjölet.
Arbeta degen och låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Arbeta degen på bakbord och dela i 20 bitar som du formar till avlånga bullar. Jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bullarna i ugnen 10-15 minuter, tills de fått fin färg, i 200 grader.
Ta ut och dela bullarna på mitten. Höj värmen på ugnen till 225 grader och rosta sedan halvorna tills de fått härlig gyllenbrun färg.
Servera dem nyrostade med smör och ost!



Det går alldeles utmärkt att förvara skorporna länge men för att de ska vara så goda som möjligt när du äter dom så släng in dem 2-3 minuter i ugnen precis innan servering på 200 grader så blir de som nygjorda igen. Mumsfillibums å det här får bli dagens tips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar