tisdag, november 20, 2012

Citronkladdkaka

Citron i bakverk är verkligen topp enligt mig! Det blir fräscht och inte för tungt vilket är perfekt till det söta som ofta utgör basen i kakbak.

Här är receptet på en favorit:

150 g smör
1-2 st citroner beroende hur mycket smak man vill ha 
2 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl vetemjöl
ca 1 msk florsocker
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.
Tvätta citronerna ordentligt och torka de torra. Riv citronskalet och var noga med att inte få med det vita på citronen. Skär citronerna mitt itu och pressa ur saften.

Knäck äggen och blanda med strösockret i en bunke.Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft & blanda.
Tillsätt smöret och vetemjölet. Blanda alltihop till en jämn smet.
Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.
Låt kakan svalna & pudra över florsocker.

Servera kakan, ljummen eller kall, med vispad grädde eller vaniljvisp!


(Den är alldeles förträffligt god när den stått över natten och saftat till sig också!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar