fredag, juni 21, 2013

Lemon curd

I midsommartårtan i år hade jag bestämt att ha ett lager med lemon curd för att väga upp det söta från sockerkaksbottnarna och vaniljkrämen. Syrligheten går ju fantastiskt ihop med både grädde och jordgubbar också så jag hoppas det blir en hit.

När jag skulle köpa var den dock slut på inte bara ett ställe utan två. Så vad gör man då? Jo, sin egen såklart! Egentligen hade jag inte tid men vill man ha lemon curd och det inte finns i affären, ja då är det bara att ta sig tid.

Till en stor glasburk behöver du:

4 ägg
2,5 dl socker
Rivet skal av 2 citroner
Saften från 2 citroner
140 gram smält smör

Blanda ägg, socker och citron saften & skalet i en skål. Sätt skålen över ett vattenbad & vispa. När allt är blandat, häll i lite av smöret i taget och vispa mest hela tiden. Curden ska komma upp i 85 grader så en termometer är på sin plats. Det tar en bra stund så se till att ha gott om tid. När temperaturen är på 85 grader, häll upp Lemoncurden i en burk och låt den svalna. Perfekt att ha i tårtan, på mackan eller varför inte på gröten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar