tisdag, augusti 13, 2013

En husdjungel


Alltså, det här med hus. Det är minsann en djungel. Vi har ju ritat, ritat igen och kontaktat ett antal husleverantörer och snickare för att få ett pris på ett eventuellt nybygge. Två offerter har vi redan fått och de ligger en bit över vad vi är beredda att betala för ett hus. Under veckan ska de sista offerterna landa och sen ska vi kunna ta beslut om hur vi vill göra. Det är fortfarande en del saker kvar att fixa med innan man kan sätta spaden i backen men det är åtminstone läge att köra på eller stoppa upp och leta efter en annan lösning när det gäller boende.

Häromdagen var vi & kikade på en gård en bit utanför stan. Det är massor att renovera då hela huset är 70-tals standard. Det är avlopp som måste bytas, el som ska bytas ut, panel som ska fixas, fönster som ska bytas ut och sen allt det där roliga, det man vill göra, golv, tapeter, kök osv. Fördeles med det här jämfört med att bygga nytt är att man kan flytta in ganska omgående trots allt. Det tillhör dessutom en stor ladugård, ett gammalt svinhus som är omgjort där man skulle kunna ha en snickarbo för den som är intresserad av det och kanske också en festlokal för de stora kräftskivorna, midsommarfesterna eller vad man nu kan tänka sig. Det tillhör också en hel del mark, bete och åkermark vilket är en fördel eftersom man direkt skulle kunna köpa in några tackor så hundarna och jag har träningsmöjlighet hemma. Nackdelen är ju såklart att man ska bo i ett renoveringskaos under lång tid, det är längre till stan och man får ta planlösningen som den är. Lite går ju att ändra på men man kan inte ändra på precis allt och få det som man vill, som i ett nytt.

Såklart vill vi bygga i första hand men vi är inte beredda att lägga hur mycket pengar som helst på ett hus bara för att man bygger nytt. Avståndet till stan är ju betydligt mycket bättre där vi kan få bygga men prislappen på det andra stället är en helt annan. Jag hoppas verkligen vi får in de sista offerterna nu så vi kan ta beslut om hur vi ska göra & gå vidare. Det är jobbigt att bo på för liten yta på ett ställe där man helst inte vill bo, även om vi bor väldigt bra för att bo i lägenhet i stan.

2 kommentarer:

  1. Jag skrev precis en jättelång kommentar men det försvann. Aja, det är en djungel häruppe också, att leta hus och hitta det som funkar för plånkan och avstånd. Vår budget just nu är minst 2 mil från stan om vi vill ha ett hus som är större än 100 kvm, och det vill vi.
    Hittade ett hus på Ekerö som hade passat oss perfekt! Bland en massa ängar, granne med ett stall och gångavstånd till vattnet, hur fint som helst, men ca 700 000 för dyrt.. :( Blir ledsen av det, varför kan man inte få ett hem att trivas i? Hur mycket ska man behöva kompensera bort för man inte har råd? Ska inte gnälla, men för mig känns boendet oerhört viktigt, särskilt här uppe, eftersom jag inte trivs så jättebra.

    Ska bli kul att följa er väg! Har sagt det innan och säger det igen, sjuuuukt spännande! :D Finns tomten i närheten av dina föräldrars boende?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt när det blir sådär.
      Kan tro att det är ännu svårare uppe hos er att hitta något som passar plånboken. Ser ska man väl inte stirra sig blind på avståndet i mil hos er antar jag, här är det ju lite annorlunda.
      Kändes skittrist när vi fick de första offerterna & de låg så mycket över vad vi vill lägga men någonstans måste boendet ändå vara värt det varje månad, varje dag, annars kommer man ångra sig. Boendet är jätteviktigt för oss också men vi vill kunna göra lite annat än att bo också.

      Ja, tomten ligger ungefär 700 meter ifrån mina föräldrar så det är nära men vi ser inte till varann. Lagom avstånd kan man väl säga som svensk ;-)

      Radera