onsdag, november 06, 2013

Att investera för framtiden

I kvällens Bonde söker fru visades en snutt riktig verklighet. En verklighet som är vardag för många av de svenska bönderna. Jag tänker ofta på hur man skulle kunna göra för att underlätta för bönderna för just den här typen av beslut som bonden i programmet fick ta står många bönder inför varje år. Just han var mjölkbonde i fjärde generationen & han talade klart om att han var stolt över det. Såklart han ska vara. Bönderna är hjärtat i vårt svenska land.


Utan bönderna skulle vi inte ha den fantastiska färska svenska mjölken, det fina svenska köttet eller, inte att förglömma, det fantastiska landskapet! Tyvärr är det av ekonomiska skäl de allra flesta väljer att avveckla mjölket och i vissa fall sluta helt med bonneriet eller som många gör när de väljer att gå över till köttproduktion istället. Tänk om bönder hade fått lite mer än de få kronor de får idag, av de ca 9 kronor som en liter mjölk kostar i affären får bonden ungefär 3 kronor. Tänk om bonden istället hade fått 5 kronor/liter. Jag hade lätt kunnat tänka mig att betala 11 kronor litern, eller till och med 15 kronor litern. Tänk vilken skillnad det skulle göra för bonden.
Jag önskar att man kunde göra något. Något som märks. Något som gör att bönderna slipper stå inför besluten att avveckla, lägga många decenniers arv i graven eller kanske byta inriktning.
Sverige har höga kostnader för att producera mjölk jämfört med många andra länder på grund av kraven på djurhållningen som vi har. Trots detta betalar vi lite för varje liter färsk mjölk mot många andra länder. Om det ens finns färsk mjölk att köpa i landet.
För att kunna driva en mjölkgård idag krävs fler gånger mer produktion än för bara 25 år sedan. Då kunde man producera runt 200 ton mjölk per år idag krävs det flera gånger den mängden för att kunna fortsätta. De riktigt små mjölkgårdarna har redan idag blivit tvingade att avveckla och fler kommer få följa efter snart. Problemet kommer också då visa sig genom att vårt vackra land kommer att växa igen. För utan djur som betar kommer vi inte ha samma vackra, öppna landskap som vi har idag.


Frågan är bara vad man kan göra? Köpa svenskt såklart, både mjölk & kött. Försöka gynna de lokala bönderna, det finns många alternativ på närproducerat och hur det säljs i närområdet eller i en del fall direkt av bonden. Den stora frågan är fortfarande hur man ska får de stora mejerierna och de som bestämmer att förstå att några kronor till för varje lite mjölk skulle underlätta för bönderna, vi skulle fortfarande kunna se djur som betar i hagar när vi åker på landsbygden och vi skulle kunna fortsätta att njuta av vårt vackra land. Dessutom kan vi ge alla barn och deras kommande barn möjligheten att även i framtiden kunna dricka färsk, svensk mjölk.



2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! En sak som jag tycker borde vara självklart är att kommuner och landsting skulle köpa svenkproducerad mat. Mat som är producerad under svenska lagar och regler som ser till djurens bästa, men även oss konsumenters bästa medd tanke på atibiotika osv!
    //Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med dig om alla dagar i veckan! Å det borde vara en självklarhet att kommuner & landsting köper och serverar svenskproducerad mat. Eller i alla fall mat som är producerad enligt svenska regler och lagar.

      Det figurerade ju någon blankett på nätet som föräldrar ska fylla i åt barnen till förskola/skola där man egentligen ska fylla i allergier eller eventuella andra undantag från den mat som serverar, ex på grund av religion. Någon hade fyllt i den & skrivit att barnet endast fick äta svenskproducerad mat. Frågan är väl bara om det fungerar att göra så? Antagligen inte....

      Radera