lördag, november 09, 2013

På kurs

Idag var det dags för första tillfället på lydnadskursen.
Det är inte lydnad som i tävlingslydnad utan vardagslydnad vi ska kursa i, Franz & jag. Visst kan jag lära honom de där sakerna (sitt, ligg, stanna, kom hit osv) hemma och mycket kan han redan. Men, fördelen med att gå på kurs är att man hamnar på nya ställen, med nya hundar och nya människor. Nyttigt! Så jag tycker det är väl investerat att kursa även om det bara gäller basickommandon.

Där var en labrador, en stövarkorsning, en korsning med sharpei, en korsning tax/tibetansk terrier och så Franz då som ju är en border collie. Blandade åldrar, från 5 till 18 månader. Franz någonstans i mitten alltså. Vi började med att släppa hundarna så vi fick se hur de hanterade alla nya hundar/människor. Om det fanns några dominanta hundar eller om de var försiktiga. Franz satte fart direkt och fick med sig labradoren Zoe. Raggen stod rätt upp på hela ryggen på dem båda & de var lagom exhalterade. Sen hängde de andra doggsen på efterhand, utan sharpeikorsningen som var lite försynt. Vi tränade inkallningar och kontakt (hunden ska titta på sin människa) innan vi släppte dem igen för att se om vi kunde kalla in varandras hundar. Just kontakten har vi tränat rätt mycket så den övade vi bara kvickt på. Inkallningarna blir lite mer att bita i när det är en hel hög med nya, uppspelta bekantskaper att hålla koll på men han kommer iaf. Det var inte alla som gjorde det. Sedan började vi på lite fot kommandon och sista övningen av passivitet. Nyttigt om något! Nu är det två veckor tills nästa tillfälle och vi måste komma ihåg att träna hemma. Det gör ju sig inte självt sånt här!

Efter kursen åkte jag till Jaktia för att shoppa loss och eftermiddagen har sedan spenderats på Marbacken. Nu ska jag göra klar smörgåstårtan vi ska äta ikväll, slängs ihop några chokladmuffins tills imorgon och sen blir det en efterlängtad dusch!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar