måndag, januari 27, 2014

Lite klarare

Senaste fakturan från kommunen damp ner i brevlådan i fredags, de vet i
alla fall hur man tar betalt.
När bygglovet är klart tror man att det bara är att sätta igång men icke sa nicke.
Först ska man har ett byggstartsmöte, vi har bokat ett på fredag och hoppas att vi efter det ska få startbesked.
De har varit det här med byggfelsförsäkring som vi funderat på en del sista tiden. Försäkringen är ett fördyrande av byggprocessen och har aldrig, eller väldigt, väldigt sällan gett ersättning. Till skillnad från andra försäkringar måste kunden återställa skadan först och sen beslutas det om det eventuellt ska ersättas av försäkringen, dessutom ligger hela bevisbördan på kunden. Regeringen har sedan 2011 jobbar för att lagkravet på byggfelsförsäkring ska tar bort. Vi har liksom inte velat ha den där försäkringen eftersom det är ytterst få i landet som fått ersättning och den kostar ändå ett antal tusenlappar, beroende på storlek på hus bland annat brukar det landa på runt 15 000 kr i alla fall. Så det här har vart en följetång för oss.
För ett par veckor sedan, ja tänk, ibland ska man har tur, besultade regeringen att lagkravet på byggfelsförsäkring ska slopas från 1 juli i år. I samband med det beslutade man också att inga av de byggen som påbörjas nu ska omfattas av lagkravet, så vi slipper. Det känns skönt.
Självklart har entreprenören en försäkring för sitt arbete & vi kommer att ha en försäkring för byggnaden efterhand bygget fortskrider. Så nu håller vi tummarna att mötet på fredag går bra & att snön o kylan blir kortvarig så vi kan sätta igång sen för nu är jag ruggigt sugen på att få köra igång på riktigt.

2 kommentarer:

  1. Den har vi också diskuterat hemma och kommit fram till är himla dum. Bra att de tog bort den nu!

    SvaraRadera